En dag på Storken

Verksamhet och pedagogik

För närvarande öppnar förskolan kl 7.30. Efter att barnen vinkat av sina föräldrar på morgonen väljer barnen aktivitet/lek utifrån deras intressen. De väljer antingen att rita, leka, bygga med olika konstruktionsmaterial eller lyssna på högläsning. 9.00 har vi samling då vi går igenom dagen, sjunger sånger och ramsor, räknar barn och går igenom veckodagarna. 9.15 serveras det en varierande frukost med mjuk och hård smörgås med olika sorters pålägg, yoghurt, müsli och ägg.

Ca 9.45 delas barnen in i mindre grupper. De yngre barnen klär på sig och går ut där de leker olika lekar, gräver i sanden, utforskar miljön samt övar på olika grovmotoriska rörelser. När vädret tillåter ställs det fram material så barnen kan måla och leka med vatten. Vissa dagar gör vi även kortare utflykter. Mellan 11-11.30 börjar barnen gå till sina vagnar för att sova.

De äldre barnen har planerade aktiviteter/undervisning/projekt antingen inomhus eller utomhus efter frukosten. Har de varit inomhus går barnen sedan ut fram till lunch. Minst en gång i veckan går vi ut i närmiljön som bjuder på skog, sjö och flertalet parker.

12.30 börjar vi förbereda inför lunchen. Barnen samlas vid soffan där två kompisar är matvärdar och presenterar dagens lunch som vi äter ca 12.45. När barnen ätit färdigt är det uppevila för de barn som inte tidigare sov på förmiddagen. De går in till vilorummet och högläsning, cd-saga, tittar i böcker och vilar. De yngre barnen har aktivitet/lek vid den här tiden som t.ex. miniröris, skapande, rytmik, sång och ramsor, dans, högläsning eller lek.

14.30 erbjuds det olika aktiviteter om vi är inne som t.ex. play-doh, bygg och konstruktion, dans, lek, spel eller skapande i ateljén. Vid bra väder går vi istället ut och leker. 15.30 samlas barnen för att äta lite mellanmål bestående av frukt och smörgås med pålägg. Därefter fortsätter de med sina lekar och aktiviteter fram till att det är dags att gå hem för dagen. I dagsläget stänger förskolan kl 16.45.